2011. szeptember 13., kedd

Autózás még mindig:-)

Tapasztalataim napról napra bővülnek e téren:-)
A környéken ahol lakunk sok kisebb városka található, egymástól 3-6 km távolságra.
A települések között a sebességhatár 70 km/h, de ha kereszteződés következik -akár lámpával védett, akár nem- a sebességet le kell csökkenteni 50-re. Ez többször előfordul a nyílt pályán az országúton is. A városkákban 50 km/h vagy 30 km /h a megengedett, tehát itt a száguldozásra sok esélyt nem adnak. Arra ott vannak az autópályák.
A városokban a vszélyes, szűk, gyalogosoktól hemzsegő helyeken 30 km/h, akát több km hosszan is.
Na ez azért furcsa egy magyar vezetési stílushoz szokott egyénnek. És persze, hogy ne feledkezzünk meg magunkról és a határokról, sok szép fotót kaphatunk a rendőrségtől...:-)
Ezen kivül büntetnek és pontokat vonnak le...
A városkákban elég gyakori a jobbkéz szabály. Egy szélesebb útra torkollanak be kis mellékutcák és bizony azoknak van elsőbbségük akik onnan jönnek. Erre az útra felfestett hatalmas négyzet alakú jel is figyelmeztet.
Az autósok általában nyugodt tempóban közlekednek, türelmesek, de ha elalszol a lámpánál van hogy dudálnak...sőt akkor is amikor mögötted van és érzi hogy nem fog átférni, ha te nem mész gyorsan. Na..az ilyen vezetők többnyire nem németek:-)
A többsávos utak és gyorsforgamli utak, autópályák még nem a kedvenceim, így erre nem is vesztegetek szót:-)
A kisvárosi vezetés lényegét összefoglalva: Aki ilyen helyen kezdőként közlekedik, annak ajánlatos kettőnél több szemmel rendelkeznie:
mert ugye kell nézni a lámpákat, a táblákat, a jobbkezes utcákat, nem árt a gyalogosokra sem figyelni, mert mindenhol totális előnyt élveznek, lesni kell a kilometerórát, az előttünk, hátunk mögött, mellettünk, a másik sávokban közlekedőket. Ha van gps akkor azt is, ja és azt persze hallgatni is kell, bár néha nagy hülyeségeket mond:-)
Ezen kívül figyelni kell kezünkre-lábunkra, hogy jól nyomja, jó helyre tegye, jókor vegye ki, engedje el stb...
Ja..és a kellő nyelvtudás hiánya is arra ösztönöz, hogy ne csináljak hülyeséget, mert ha balhé van nem tudom kimagyarázni magam.:-)
Az első önálló utam csütörtökön lesz, 10 km-re....
Amióta ezt tudom, elég gyakran kell pelust cserélni. A férjem elmegy reggel bicajjal dolgozni és pedig 12 felé indulok...és nem szabad bénázni, mert nem lesz aki szól, segít, mutatja az utat usw.
Nagyon erősen gondolkodom, hogy holnap este teszek egy önálló kört itt a környéken, bemelegítésnek.
Amyúgy nagyon sokat számít, hogy a drága páromtól CSAK pozitív megerősítést kapok, tehát annyira béna nem lehetek a vezetésben:-)
Ja..és a várakozásnál fényévekkel ügyesebben beparkoltam a garázsba egy másik ( baromi drága) autó és egy oszlop közé a mi "kis" hajónkkal...:-))
Megnyugtató a tudat, hogy a mi kis hajónk nem a német autógyártás legújabb és legdrágább terméke, de mégsem szeretnék nagy kárt tenni benne...és kicsit sem:-))

Nincsenek megjegyzések: