2011. október 20., csütörtök

Sajtos nokedli ebédre

Tegnap este elmentünk egy olyan parasztgazdaságba, ahol a saját maguk által termelt élelmiszereket árulják.
Persze mást is, gondolom a közeli gazdaságokból származó mézet, tejet, stb.
Amit ők termelnek: tojás ( több 100 db-nyi mennyiségben), alma, sütőtök, száraztészta és házi készítésű húsáru.
Ezt Hausmacher Wurstnak hívják és többféle izesítésben van. És konzervdobozban.
Merthogy nem kolbász vagy más száraz vagy füstöltáru, hanem konzervdobozba zárt húskeverék.
Kb. akkora dobozban van, mint otthon a lölcshús, de az íze fényévekkel finomabb. Pontosabban ez ehető. Az otthoni meg nem.:-)
Vettünk ebből kétféle izesítésűt, ezen kivül száraztésztát. Ezt úgy hívják hogy Spätzle, magyarul nokedli.
Persze meg sem közelíti a magyar nokedlit, legalábbis a formájában nem.
Ez olyan mintha a magyar szélesmetélt lenne, csak kicsit keskenyebb és olyan szabálytalan, mintha életlen lett volna a kés amivel szeletelték.
Nagyon sokféle ételt készítenek belőle, pl. a Käse Spitzle-t a sajtos nokedlit. Ez is amolyan nemzeti eledel-féleség.
Tegnap este főztünk mi is belőle, és ma az volt az ebédünk. Persze, hogy valami magyaros is legyen benne, tettünk rá pirított szalonnakockákat és jó sok reszelt sajttal kevertük össze.
Nagyon finom lett:-)



Nincsenek megjegyzések: